20111029

Dinar-Dirham : Pelaburan Jangka Panjang

Terbaca di status seorang teman di Mukabuku...


Hari ini, kita melihat kepelbagaian jenis dinar dirham yang telah berjaya dicetak dan berada di dalam masyarakat kita di Malaysia.

Dinar-dirham yang dihasilkan di Malaysia ialah Dinar Nabawi, Dinar Syari, Dinar GCP, Dinar Negeri Perak, Dinar Logam Mulia, Dinar Kelantan, Dinar Muslim, Dinar Kedah, Dinar Darul Takzim, Dinar Darul Ehsan, dan juga Dinar Putra.

Namun terdapat sedikir perbezaan bagi dinar-dinar tersebut dari segi karat ketulenan emasnya yang terkandung di dalam dinar-dirham tersebut. Untuk lebih jelas lihat di bawah ini.


Dinar 24 karat ( 999)

Dinar Nabawi , Dinar Syari’i: 4.5 gram

Dinar GCP , Dinar Negeri Perak , Dinar Logam Mulia : 4.25 gram


Dinar 22 Karat (916 / 917)

Dinar kelantan , Dinar Muslim , Dinar Kedah, Dinar Darul Takzim, Dinar Darul Ehsan , Dinar Darul Khusus, Dinar Darul Makmur, Dinar Putra semuanya 4.25 gram


Mari kita kenali bentuk Dinar-dirham yang terdapat di Malaysia.Dinar NabawiDinar Syari’iDirham Syari’iDinar CGPDinar Dirham Darul Ridzuan (Dinar Negeri Perak)Dinar Logam MuliaDinar Dirham KelantanDinar MuslimDinar Dirham KedahDinar Dirham Darul Takzim (Dinar Dirham Negeri Johor)Dinar Darul Ehsan (Dinar Negeri Selangor)Dirham Darul Ehsan (Dirham Negeri Selangor)Dinar Darul Khusus (Dinar Negeri Sembilan)


Dinar Darul Makmur (Dinar Negeri Pahang)


Dinar Putra (Dinar Wilayah Persekututan Putrajaya)


Bagaimana, menarik bukan? Kadangkala ada di antara senarai Dinar Dirham diatas tidak pernah pun kita kenali dan ketahui…

Sekiranya anda ingin mula membuat pelaburan, anda boleh mula melabur dengan memiliki Duit Syiling Dinar dan Dirham ini. Selamat mencuba!

1 comment:

De R Cher said...

salam sis. kalau ade dinar2 negeri selain dinar negeri kelantan (sbb dah ade) sila sms sy di 010-9099379. sy sedia membeli dgn harga yg baik.